City Break Praga

Capitală a Republicii Cehe, orașul Praga este situat pe râul Vltava, în Boemia Centrală în partea de nord a Europei Centrale. Cunoscut și sub numele de „orașul cu o sută de clopotnițe” sau „orașul viselor”, Praga are un centru istoric care din 1999 a intrat în patrimoniul UNESCO. Aici s-au născut o mulțime de persoane importante, dintre care îi amintim pe Einstein, Kepler, Mozart și Kafka.

Orașul Praga este considerat ca fiind unul dintre cele mai populare obiective turistice din întreaga Europa, situându-se pe un onorabil loc șase, după orașe precum Londra, Paris, Roma, Madrid și Berlin. Ca repere turistice, trebuie amintite locuri ca Orașul Vechi, situat pe malul drept al râului Vltava; Ceasul Astronomic care a fost ridicat în secolul al XV-lea; Podul Carol, construit din piatră de arhitectul Gmung la porunca dată de către Carol al IV-lea; Castelul Praga care este printre cele mai vechi fortarețe din lume și multe altele.

După revoluția din 1989 denumită și „revoluția de catifea”, orașul nu era nici pe departe pregătit să primească afluxul destul de puternic de turiști, dar pe parcursul anilor aceasta situație s-a schimbat, astfel că infrastructura s-a îmbunătațit considerabil. Nu prea exista conceptul de sezon „de jos” aici, așa că puteți face turism în Praga oricând.

Trenurile pornesc și opresc din cele doua stații feroviare internaționale: Hlavní Nádraží și Praha Holešovice. Prima este o gară de dimensiuni destul de mari, aici ajungând o mare parte din trenurile internaționale. Pentru cei care vin din Europa, așadar și cei care fac ruta Praga-București, trenul rămâne tot cel mai accesibil mod de transport. Trenul care vine de la București până la Praga face o oprire prin capitala Ungariei și până la Budapesta mai trece prin orașe precum Ploiești, Brașov, Sighișoara, Deva, Alba Iulia și Arad. Așadar, dacă locuiți într-unul din aceste orașe, aveți o legătură directă către capitala Cehiei. Pentru alte orașe, fie faceți conexiunea cu unul dintre cele menționate sau prin Budapesta, mai ales dacă locuiți în județe precum Oradea care este aproape de granița cu Ungaria.

Praga este un important centru cultural european, fiind gazdă a numeroase evenimente culturale. În Praga își au sediul câteva instituții de cultură cehe:

  • Teatrul Național
  • Rudolfinum, sediul Orchestrei Filarmonice Cehe
  • Opera de Stat
  • Muzeul Național
  • Muzeul Náprstek
  • Biblioteca Națională

În oraș există sute de săli de concert, galerii de artă, cinematografe și cluburi de muzică. Praga este gazda mai multor festivaluri de film, de muzică, întâlniri ale scriitorilor, sute de vernisaje și de prezentări de modă.

Praga, această minunată operă a naturii, a generaţiilor trecute şi a contemporanilor noştri, oraşul numit cu mândrie „inima Europei“, este un oraş al legendelor şi poveştilor. Fiecare casă, fiecare străduţă, are legenda proprie, ascunde o taină sau ne prezintă o figură legendară, care a străbătut veacurile istoriei pentru a ajunge până în zilele noastre.