ITALIA – Napoli – Sorrento

Geografie
Napoli este cel mai mare oraş din Italia de sud, şi cu cei 1.000.470 de locuitori, reprezintă al treilea oraş după  Milano şi  Roma. Este una dintre capitalele regionale şi are o populaţie de un milion de locuitori, iar împreună cu zona metropolitană strânge trei milioane de locuitori. Se află la mijlocul distanţei dintre  Vezuviu  si zona vulcanică  Campi Flegrei. Napoli se situează pe malul nordic al golfului cu acelaşi nume, în extremitatea sud-estică a Câmpiei Campaniene. Cartierele  sud-estice ale oraşului urca pe versanţii Vezuviului. Partea nord-vestică este delimitată de zona vulcanică Campi Flegrei.  Faţa de Roma se află la o distanţă 232 km.
Oraşul are un climat tipic mediteranean.

Coasta Sorrento, cu grădinile sale, terase, stânci abrupte şi munţi cu văi uimitoare atrage vizitatorii din întreaga lume, de peste  200 de ani. Peninsula Sorrento este localizată în sudul Golfului Napoli , purtând numele oraşului celui mai important. La o distanţă de aproximativ 50 de km în partea de sud a districtului Napoli este situată  peninsula Sorrento. Înconjurată de „Munţii Lattari” şi de  mare, peninsula a fost întotdeauna un loc ideal pentru locuit, încă din  paleolitic. În vestul peninsulei în Marea Tireniană se află Insula Capri. Întreaga zonă reprezintă o zonă turistică importantă. Oraşe: Arola, Castellammare di Stabia, Colli di Fontanelle, Cumae, Marina del Cantonul, Marina della Lobra, Marina di Puolo, Massa Lubrense, Meta di Sorrento, Nerano, Piano di Sorrento, Sant’Agata sui Due Golfi, Sant’Agnello di Sorrento, Schiazzano, Sorrento, Torca, Vico Equense.

Mituri şi istorie
Fostă  colonie greacă, a purtat  numele de Neapoli (noua cetate). După dispariţia Imperiului Roman, oraşul a rezistat invaziei lombarde şi va rămâne ataşat Imperiului Bizantin.

La finalul  secolului VI, Napoli a devenit capitală a unui ducat bizantin. În 751, odată cu căderea  exarhatului de la Ravenna din care se ridicase, ducatul a devenit independent.

În  1030, pentru a putea face faţă ameninţării bizantine, ducele  Sergiu al Vl-lea îi găzduieşte pe  normanzi  în oraşul vasal Aversa. Normanzii nu încetează încorporarea posesiunilor lor din Italia de Sud, iar în 1139, Roger al ll-lea, primul rege al Siciliei, încorporează oraşul în regatul său.

Carol al ll-lea al Siciliei, pierzând insula Sicili , a făcut din Napoli capitala  regatului  Siciliei, care este uneori numit „regatul napolitan”.
Sub orasul Napoli se află  un labirint lung de  80-km de peşteri. Începând cu 400 î.Hr., peşterile  au fost utilizate probabil  ca locuri secrete de refugiu, ca locuri  de cult, catacombe, şi halde.
Muzeul Naţional de Arheologie din Napoli  este cel mai important şi cel mai mare din Europa.  Aici, puteţi vedea cele mai multe descoperiri din Pompei.

Plajă şi sporturi acvatice
Plajele din Golful Napoli sunt  formate din nisip vulcanic gri .
Cele  publice sunt gratuite şi cel mi adesea  adesea mici şi aglomerate, cu facilităţi minime, deşi foarte însorite. Pentru a vă bucura în cele mai bune statiuni de obicei, va trebui să plătiţi o mică taxă şi apoi vă puteţi bucura de unele dintre cele mai frumoase întinderi de nisip . Unele dintre cele mai atractive plaje din Neapole sunt  Positano, Minori, Procida, Capri şi coasta Almafi, care este fără îndoială, unul dintre cele mai uimitoare plaje ale ţărmului Italian.

Multe tipuri de sporturi de apă sunt disponibile în Golful Napoli şi sporturi de apă populare includ windsurfing, schi nautic, canotaj, înot şi scufundări. Capri este unul dintre cele mai bune locaţii pentru aceste activităţi şi are unele dintre cele mai curate ape din Golful Napoli. De asemenea, se fac  excursii submarine în jurul insulei.

Mâncare 
Peninsula Sorrento este la fel de bine cunoscută ca şi Napoli pentru pizza care se face aici. În satul Vico Equense există chiar tradiaţia „pizza al metro” (pizza la metru). Aici, chelnerul vă va întreba de câţi metri de pizza aveţi nevoie şi ce  topping doriţi.

Cele mai cultivate produse sunt citricele, viţa de vie, nucile şi măslinele. Drept urmare, printre specialităţile locului se găsesc vinul, uleiul de măsline şi limoncello, un digestiv făcut din crustă de lămâie, alcool, apă şi zahăr.

Iată câteva dintre cele mai interesante lucruri pe care le veţi putea degusta odată ajuns aici:

Gnocchi  Sorrentina  Alla  – gnocchi de cartofi cu sos de roşii şi mozzarella copt la perfecţiune;

„Pastiera” o prăjitură tipică, care este produsă în zonă;

Ulei de măsline excelent produs în Penisola Sorrentina;

Anghinare sau vinete „Parmigiana” este un fel de mâncare tipic, care se face cu roşii şi brânză;

Limoncello di Sorrento, un lichior puternic făcut din coajă de lămâie. De asemenea, alte băuturi similare, cum ar fi Crema al Limone (cum ar fi Limoncello, dar pe bază de smăntănă şi mai puţin puternice), precum şi vinuri locale (cum ar fi Falanghina, Lachryma Christi).

Cluburi şi baruri
Oraşul are numeroase cafenele şi restaurant. Sorrento şi Coasta Amalfi sunt pline de viaţă şi oportunităţi de a te distra. Exista o mulţime de cafenele în aer liber, trattorias locale, cluburi de noapte.

Viaţa de noapte şi de divertisment în Amalfi şi de-a lungul coastei este atractivă atât pentru turişti, cât şi pentru napolitani deopotrivă. Unul dintre locurile cele mai pline de viaţă, fără îndoială, Positano , cu celebrele sale  cafenele în aer liber şi restaurante cu vedere la mare. Ravello este oraş al muzicii, unde încă se simte spiritul Dolce Vita.

Shopping
Există în Napoli o stradă  renumită unde artiştii recreează scena Naşterii Domnului în miniaturi iar în timpul Crăciunului, mai mult de o jumătate de milion de turişti vin pentru a vedea şi cumpăra din aceste magazine.

Napoli este un adevărat paradis al cumpărăturilor: Haine, încălţăminte, articole din piele sunt relativ ieftine, şi  urmează întotdeauna tendinţele cele mai actuale din moda.

 

Iată 5 dintre cele mai interesante lucruri pe care le veţi putea face odată ajuns aici:

1. Pizza a fost inventată la Napoli. Acum veţi avea ocazia să savuraţi acest preparat chiar în locul unde el a fost făcut pentru prima oară. Veţi putea alege dintr-o generoasă selecţie de pizza, a căror principal ingredient este nelipsita mozzarela: pizza Fritta, Calzone, Marinara şi Pizza Margherita.


Pizza, unul dintre cele mai de succes branduri ale oraşului Napoli

2. Odată ajuns în Napoli, merită să faceţi o plimbare prin Piaţa Umberto I, cunoscută şi sub numele de Piazzeta. În vechime, această piaţă era locul unde se comercializau fructe, legume şi peşte proaspăt. În 1938, un tânăr negustor a deschis însă prima cafenea, şi astfel Piazetta a devenit “salotto del mondo”, adică centrul social al oraşului.

3. Faceţi o plimbare cu barca în jurul insulelor Capri şi Ischia, sau pe coasta Amalfitana din peninsula Sorrentino. Nu rataţi Grotta Azzurra, peştera subacvatică prin care pătrunde soarele, scufundând pereţii de stâncă într-o lumină de-un albastru ireal. Deschiderea peşterii are aproximativ 2 metri înălţime, însă partea de sus se ridică la numai 1 metru deasupra nivelului mării.

4. Odată ajunşi pe meleagurile napolitane, vă puteţi începe vacanţa prin a vă relaxa consumând una dintre băuturile specifice acestui loc: limoncello. Acesta este un lichior făcut, după cum spune şi numele, din multă lămâie.  Să nu uităm  că Italia este recunoscută pentru lichiorurile şi aperitivele sale, aşadar delectaţi-vă cu grappa, Cinzano, Campari şi Sambuca.

5. Din Anacapri se poate merge cu telescaunul pe Monte Solaro, punctul situat la cea mai mare altitudine de pe insulă. Înălţimea sa este de 589 de metri. De aici veţi putea admira frumoase privelişti ale insulei şi chiar panorame înspre Napoli şi Sorrento.