Paste in Budapesta

Budapesta este un oraș ce abundă de obiective turistice și locuri frumoase care fac din capitala Ungariei o destinație de vacanța ideală. Datorită faptului că Budapesta oferă o multitudine de obiective turistice și istorice, orașul poate fi considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa și din lume. Mulți consideră Budapesta și poate pe bună dreptate locul de naștere al lumii moderne. Pentru a vă organiza mai ușor vacanta în Budapesta iată o lista de obiective turistice în Budapesta.

Minunatul Deal al Castelului

Înălțându-se peste Dunăre, Dealul Castelului are cele mai importante monumente medievale și muzee din Budapesta. Bineînțeles, cea mai impresionantă structură de aici este Castelul Buda, un adevărat palat cu 200 de camere ce datează din secolul al XVIII-lea. Precum majoritatea clădirilor din acest oraș, castelul este iluminat superb pe timp de noapte, de aceea ar trebui văzut și după lăsarea serii. O altă atracție a acestei zone este Bastionul Pescarilor, o clădire din secolul al XIX-lea ridicată pe locul unde în Evul Mediu pescarii și-au amplasat instalațiile de apărare. Aflat chiar în spatele superbei biserici Mátyás, cele șapte turnuri neo-romanice oferă priveliști incredibile asupra Dunării și a insulei Margareta.

Parlamentul și bijuteriile coroanei

Cu siguranță cea mai frumoasă clădire din întreg orașul, clădirea Parlamentului poate fi admirată dintr-o mulțime de locuri. Totuși, pentru a o vedea în toată splendoarea, va trebui să faci o plimbare de-a lungul Dunării pe malul opus. După ce vei admira arhitectura sa impresionantă, este timpul să explorezi și interiorul Parlamentului. Inaugurată în 1886 pentru a marca aniversarea a o mie de ani a națiunii (pe atunci Ungaria făcea parte din Imperiului Austro-Ungar), clădirea se mândrește cu 691 de încăperi și nu mai puțin de 19 kilometri de coridoare și scări. Poți face un tur oficial al Parlamentului, ce durează aproximativ 45 de minute și include o mare parte dintre aceste încăperi, dar și posibilitatea de a admira bijuteriile coroanei maghiare.

Promenadă de-a lungul Dunării

Dunărea curge prin Budapesta de la nord la sud și are o lățime în această zonă de aproximativ 640 metri. Există o mulțime de locuri de unde poți să vezi acest fluviu, dar nimic nu se compară cu o plimbare pe malul său, de unde poți admira și arhitectura fascinantă a orașului. Nu departe de clădirea Parlamentului se află memorialul „Pantofi de-a lungul promenadei Dunării”, o seri de 60 de perechi de perechi de pantofi din fier, ce comemorează evreii care au fost împușcați aici în timpul războiului.

Piața Eroilor și Monumentul Mileniului

Impresionanta Piață a Eroilor este în mare parte opera arhitectului Albert Schickedanz, care a realizat și enormul Muzeu de Arte Frumoase, ce se află la marginea acestui spațiu enorm. Printre cele mai interesante atracții de aici se numără și Monumentul Mileniului, o coloană de 36 de metri în vârful căreia se află statuia Arhanghelului Gabriel. De ambele părți ale monumentului se extinde câte o serie de colonade într-un semicerc, iar printre coloane se află statuile conducătorilor maghiari.

Explorează Dealul Gellért

O altă atracție interesantă a Budapestei este Dealul Gellért, înalt de 235 metri, ce tronează la malul Dunării. La poalele acestui deal se află trei dintre cele mai populare băi termale din capitala maghiară, care au atras turiști încă din secolul al XIII-lea. Fortăreața, ridicată de către austrieci în vârful dealului, în 1852, este și ea un loc interesant de explorat. De văzut aici este și Statuia Libertății, finalizată în 1947, în memoria soldaților sovietici care au ajutat la eliberarea Ungariei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La final, nu rata o plimbare prin parcul Jubileului, un loc frumos unde poți să te relaxezi printre sculpturi frumoase și rondouri colorate cu flori.

Városliget

Parcul orașului – Városliget este un loc popular de recreere atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Cu o suprafață de 1,2 kilometri pătrați, acest parc a fost amenajat în secolul al XIX-lea după designul faimosului peisagist francez Nebbion. De-a lungul timpului s-au ridicat aici o mulțime de facilități culturale și de divertisment, inclusiv două muzee de artă enorme, Parcul Botanic și cel Zoologic, Muzeul Transportului din Budapesta, Parcul Tivoli, băile medicinale în aer liber Széchenyi, Castelul Vajdahunyad, ce pare desprins din basme, dar și o mulțime de alte săli de sport.

Cel mai aglomerat bulevard din Budapesta – Andrássy út

Cu o lungime de 2,4 kilometri, Andrássy út este artera cea mai aglomerată din capitala Ungariei. Amenajat în 1876, acest bulevard imens leagă Piața Erzsébet de monumentul Mileniului și este mărginit de o mulțime de magazine, restaurante, cafenele și teatre. Și asta nu e tot! O parte dintre cel mai frumoase clădiri din Budapesta se pot admira aici, inclusiv Opera de Stat, Academia de Muzică, Muzeul de Artă Asiatică „Ferenc Hopp”, dar și Muzeul Memorial „Zoltán Kodály”, un superb spațiu deschis circular, denumit după faimosul compozitor maghiar.

Biserica Universității – Egyetemi Templom

Deși este mai puțin populară, această biserică este cel mai frumos exemplu de arhitectură barocă din Budapesta. Aflată în Pest, biserica a fost finalizată în 1742, iar fațada principală încorporează un frontispiciu triunghiular cu reprezentări ale sfințiilor Paul și Antoniu. Biserica se laudă și cu fresce cu scene din viața Fecioarei Maria, dar și o serie de sculpturi, toate realizat în secolul al XVIII-lea.

Podul cu Lanțuri

Budapesta are o serie de poduri superbe peste Dunăre, dar cel mai frumos și popular este Podul cu Lanțuri, ce face legătura între Buda și Pesta. Inaugurat în 1849, imediat după Revoluția Maghiară din 1848, acesta a fost primul pod permanent din capitala Ungariei. Această structură a fost concepută de un inginer englez, fiind o versiune mai mare a unui pod peste râul Tamisa, în localitatea engleză Marlow, realizat de același inginer. Podul din Budapesta a fost proiectat pe secțiuni în Marea Britanie, iar apoi a fost transportat în Ungaria unde a fost instalat. Când a fost inaugurat, Podul cu Lațuri era unul dintre cele mai mari din lume, având o lungime de 202 metri.