Capitala Greciei este un oraş cu o istorie de peste 3.000 de ani şi una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice din lume. Este locul ideal pentru un sejur de câteva zile, în care turiştii pot vizita numeroase obiective impresionante, printre care: Acropole, Agora antică şi Muzeul de Arheologie. La finalul unei zile obositoare, călătorii se pot relaxa seara la o terasă frumoasă, în centrul oraşului.
Contesa Flamburiari spunea despre Corfu Town că, pe lângă a fi un oraș grecesc, acesta „este Veneția și Napoli, un pic din Franța și un strop din Anglia”. Și, odată ce pășești în labirintul străduțelor sale înguste, unde la fiecare colț găsești o vilă tradițională încântătoare, o grădină secretă sau o capelă fermecătoare, îți vei da seama că, într-adevăr, Corfu reunește într-un singur oraș frumusețea Europei medievale.
Un oraș romantic, ce a îmbrățișat însă tot ce este modern și atrăgător pentru turiști, Corfu Town încântă prin obiectivele sale istorice, cafenele boeme, magazine de bijuterii și taverne tradiționale.
Piața Spianada, Corfu Town
A doua cea mai mare piață din Europa, Piața Spianada a fost construită de francezi, în timpul războaielor purtate de Napoleon. Aceasta este inima orașului, locul unde se întâlnesc localnici și turiști pentru a savura o cafea, a lua prânzul, sau pentru a juca crichet, amintire lăsată de englezi.
Clădirea Liston, situată în această piață și construită de francezi, are la parter o cafenea ce amintește de cafenele romantice de pe Rue de Rivoli, în Paris, și este unul dintre locurile unde te poți relaxa în timp ce savurezi o bere cu ghimbir. Clădirea încântă însă și prin arcadele sale venețiene, ce te vor purta cu gândul la plimbări prin Piața San Marco, din Veneția. Străduțele ce se desprind din această locație te vor purta spre magazinele artizanilor locali care își încântă clienții cu bijuterii din aur extraordinare, precum și magazine de suveniruri sau cofetării unde vă așteaptă prăjituri cu smochine.
Fortărețele din Corfu Town
Străduțele medievale sunt dominate de o fortăreață ce datează din secolul XV, o capodoperă arhitecturală venețiană ridicată pe situl unui fost turn bizantin. Deși inițial Fortăreața Vechea orașului a găzduit nobili și ofițeri, eventual a primit misiunea de apăra orașul, mai ales după ce a fost împrejmuită de un șanț artificial umplut cu apă. Cocoțată pe un promontoriu, la doar câțiva pași de treptele Spianada, fortăreața continuă să păzească orașul, deși atacurile dușmanilor au rămas doar file de istorie. În prezent, aceasta găzduiește Biblioteca Publică, clădiri ale Universității Ioniene, iar spațiul ce se deschide în fața Capelei Sfântului Gheorghe devine deseori scena concertelor și festivităților locale.
Biserica Sfântul Spiridon
Chiar în spatele cafenelei Liston se ascunde Biserica Sfântul Spiridon, a cărei clopotnițe poate fi zărită tocmai de pe feriboturile ce aduc vizitatori în Corfu. Sfântul Spiridon este patronul orașului, iar biserica îi adăpostește trupul mumificat. Se spune că acesta a salvat insula de două ori de la pieire în perioada medievală. Indiferent care ar fi legendele din spatele acestei biserici, arhitectura și interiorul acesteia merită cel puțin câteva momente de atenție.
Palatul Sf. Mihai și Sf. Gheorghe
Situat în partea stângă a clădirii Liston, palatul a fost construit de britanici și folosit drept reședință a Guvernatorului, în perioada în care englezii conduceau insula. Interesant de știut este că Prințul Filip s-a născut chiar în acest palat, iar în anul 1994, clădirea a găzduit Summit-ul EU. În prezent, palatul găzduiește Muzeul de Artă Asiatică din Corfu, unic în Grecia, dedicat artei din India și Orientul Îndepărtat.
Una dintre destinatiile elene preferate de romani este fara nici un dubiu peninsula Halkidiki. Popularitatea acestei destinatii se datoreaza frumusetii paradisiace a plajelor gazduite de cele trei brate renumite ale peninsulei si tarifelor prietenoase cu care grecii isi intampina oaspetii. Sunt foarte multe de spus si povestit despre feerica peninsula Halkidiki. Aceasta numara 3 brate, Kassandra, Sithonia si Muntele Athos, primele doua ascunzand plaje minunate, pensiuni cochete si hoteluri de lux, peisaje ce va vor taia rasuflarea, si o combinatie absolut magica intre nuantele turcoaz ale Marii Egee, auriul nisipului fin, argintiul stancilor incruntate ce strajuiesc adesea plajele, si verdele crud al vegetatiei mediteraneene. Tabloul este strapuns pe alocuri de albul impecabil cu care sunt imbracate casele traditionale grecesti.
Când vine vorba de frumuseți naturale, insula Thassos este locul potrivit. Printre ele se numără și Giola, piscina naturală, situată în regiunea Astris. Cei care vin aici pot face sărituri de la înălțime, bucurându-se de apa cristalină de un albastru-verzui intens.
Limenas este fără dubii pe prima poziție în topul celor mai importante atracții turistice din Thassos. Acesta este principalul oraș de pe insulă, el găzduind o mulțime de situri arheologice ale culturii grecești. Trebuie neapărat să faci o vizită la Muzeul de Arheologie, care deține colecții importante.
Ca să te bucuri din plin de ce are de oferit o vacanță în Grecia merită să vizitezi muzeele folclorice din Thassos. Astfel, recomandăm Muzeul Folcloric din Theologos, unde vei vedea porturi populare, obiecte de uz casnic din perioada antică și multe altele.
La fel de frumos este și Muzeul Folcloric din Kallirachi. Acesta se află în fosta locuință a unui căpitan de vas și, prinde altele, găzduiește o expoziție cu fotografii și picturi maritime.