Paste in Venetia

Așezată în Nord-Estul Italiei, capitala regiunii Veneto este localizată de-a lungul a 117 insulițe situate în Laguna Venețiana și care sunt legate între ele de canale și poduri. Cei peste 250.000 de locuitori de aici se numesc, mândri, descendenți ai foștilor cetățeni ai Republicii Veneția, o putere financiară și maritimă în perioada Renașterii și a epocii feudale; astfel, Republica Veneția a fost un important centru de comerț (mătase, grâne și mirodenii) și arta, începând cu secolul XIII și până în secolul al XVII-lea.

Actuala Veneție a devenit, pentru frumusețile și atracțiile ei, unul dintre cele mai vizitate orașe ale lumii, cu peste 50.000 de turiști zilnic și o medie anuală ce depășește 3 milioane de turiști.

 

Piazza San Marco este o destinație preferată atât într-un city break la Veneția cât și, cu atât mai mult, într-un sejur complet. Locația este renumită atât pentru că aici veți găsi trei atracții turistice într-un singur loc, dar și pentru că este într-adevăr o locație minunată care îți amintește de vorbele lui Napoleon – “Piazza San Marco este poarta de intrare în Europa!”.

În primul rând, Basilica di San Marco, o catedrală construită între anii 1063 și 1094 și care este văzută de majoritatea celor care o admiră ca simbolizând vechea legătură a Veneției cu Bizantul. Odinioară centrul puterii religioase a dogelui, astăzi Basilica di San Marco atrage turiștii atât pentru frumusețea exterioarelor dar și pentru decorațiunile interioare.

 

În al doilea rând, așa cum menționam, Palazzo Ducale (Palatul Dogilor), situat în apropiere de Basilica din San Marco, este simbolul puterii politice și juridice a fostei Republici.

Construit cu trudă, ars în anii 1574 și 1577 în marile incendii, Palatul Dogilor se dezvăluie astăzi turiștilor așa cum s-a decis a fi el refăcut la acea vreme. Turiștii pot să beneficieze de un tur al palatului (pentru care sunt recomandate ghidurile audio) care poate dura și 90 de minute.

Turul palatului costa 16 Euro iar audio-guide-ul (recomandat!) costa 5 Euro.

O a treia atracție turistică pentru turiștii din Piazza San Marco este Torre dell’Orologio (Turnul cu Ceas din Venetia), construit între 1496 și 1506. Restaurat recent, turnul a fost redat circuitului turistic în 2009 iar acum poate fi vizitat de către cei interesați. De remarcat că tururile în turnul ceasului se finalizează cu ajungerea într-un punct de înălțime ce iți permite să ai o priveliște asupra întregii piețe San Marco, a Palatului Dogilor și a Bazilicii San Marco.

Canalele venețiene

Canalele venețiene reprezintă o atracție turistică principală în Veneția. Și, la drept vorbind, atunci când te gândești la o vacanță în Veneția, prima imagine care îți vine în minte este cea a unei gondole condusă cu pricepere de un localnic pe canalele înguste și pe sub podurile care fac legătura cu uscatul.

Da, este idilic și iconic să faci o plimbare cu gondola în Veneția; totuși, aceste plimbări vor fi pe distanțe scurte și pe perioade scurte (30 min), fără să luați în considerare maniera deloc lină în care veți simți plimbarea pe apa.  În plus, gondola vă face să vă simțiți așa cum se simțeau venețienii odinioară, acesta fiind de fapt principalul lor mijloc de transport pe apele canalelor.

Dacă vreți însă să vedeți Veneția pentru o perioadă mai îndelungată (2 ore) și vă permiteți, alegeți o plimbare cu vaporașul; include Grand Canal și traseul permite vederea principalelor atracții turistice. Costul unei astfel de aventuri ajunge și la 100 de Euro dar aveți privilegiul unei excursii line și a vederii, între multe-multe altele, Aman Canale Grande Venice.

Veneția de la înălțime

 

Nu, nu trebuie să urcați într-un balon cu aer cald și nici să luați vreun elicopter – vă recomandăm două locuri de unde puteți să admirați Veneția în întregime, de la o altitudine ce vă permite acest lucru: Campanila San Marco și San Giorgio Maggiore.

Campanila San Marco este cea mai înaltă clădire din Veneția – 99 de m. Campanila este de fapt turnul Basilicii San Marco, construit inițial între 888 și 912; din păcate, turnul a cedat sub propria greutate în 1902 iar primăria a promis ca îl va reconstrui exact cum era și pe locul pe care era construit inițial.

San Giorgio Maggiore, cealaltă destinație pe care o recomandăm pentru iubitorii de panorame, este o mică insulă – aici exista o clopotniță în vârful căreia ajungeți cu liftul. De aici aveți o vedere spectaculoasa asupra întregii Veneții, inclusiv asupra Campanila San Marco. De asemenea, un al treilea loc din care puteți avea o vedere de la înălțime asupra Veneției este Torre dell’Orologio.