Paste la Amsterdam

 

Amsterdam  , capitala Olandei , oferă vizitatorului  o mulțime de locuri turistice . Cu  canale  superbe ,  înconjurate  de case din secolul al- XVII -lea și  travesate de mii de poduri , mari  muzee și biserici vechi , Amsterdam este un oraș modern din toate punctele de vedere . Dincolo de aceste canale, lalele , mori sau biciclete , Amsterdamul are multe colțuri pentru a le descoperi . Este un oraș deschis și tolerant  , aș zice eu ,  al tuturor posibilităților , ceea ce face să fie vizitat de mulți turiști și totodată diferit de alte mari orașe ale Europei .

Numit   Veneția Nordului , Amsterdamul surprinde prin libertatea cu care tratează drogurile și sexul . Ceea ce caracterizează acest lucru sunt Coffee shops-urile și Cartierul Roșu  .

Stația Centrală de tren a fost construită în secolul al XIX-lea în stil neorenascentist . Este primul  obiectiv turistic pe care îl întâlnești când ai ajuns de la aeroport . Are o fațadă superbă , iar pentru construirea ei au fost necesar să se construiască trei insule artificiale ce au fost susținute cu stâlpi din lemn . Centrul orașului se află foarte aproape de gară , iar aici ajung toate trenurile ce leagă Amsterdam de Europa .

Centrul vechi din Amsterdam poartă numele de Oude  centrum . Aici se întâlnesc cele mai vechi clădiri monumentale , palate , biserici vechi , piețe și muzee . Piața Dam se află aici și ese punctul de începere al vizitei prin acest cartier . Tot în centrul vechi se află și Cartierul Roșu ,  vizitat de mulți turiști .

Piața Dam este cea mai importantă piață a orașului și  aici a fost construit digul pe râul Amstel în secolul al XIII-lea . A fost martorul multor evenimente istorice ce au avut loc în Olanda  și pe care le veți găsi prezentate în Muzeul de Istorie al orașului . În anul 1808 , în această piață , a fost primit Napoleon cu trupele lui  . Este înconjurată de monumente istorice cum ar fi ; Palatul Regal și Monumentul Național . Palatul Regal domină piața prin frumusețea lui și a fost construit între anii 1648 și 1655 în stil neoclasic . Reprezintă bijuteria coroanei olandeze , deși regii nu îl  mai locuiesc   , aici având loc primirile oficiale .

În piața Dam  se mai  întâlnesc și alte monumente cum ar fi Muzeul de ceară ,  Madame Tussaud și Biserica Nouă ,  Nieuwe Kerk .

Cartierul Roșu este unul dintre cele mai vizitate locuri ale orașului și este cunoscut mondial prin faima pe care o are .  Noaptea luminile roșii se aprind și se reflectă în apa canalelor . Făcând abstracție de vitrine , locul este încântător . Este foarte vizitat de turiști , ce m-a surprins însă este că unii au copii de mână .  Intrigant este că  vitrinele acestea înconjoară biserica veche . De fapt , cred că olandezii sunt atât de liberali încât nu mai au numic în comun cu religia  și mentalitatea noastră .

Piața Spui  este o altă piață din Amsterdam , un loc plăcut unde să te plimbi , să te odihnești după o plimbare obositoare  sau să bei o cafea admirând frumusețea clădirilor . În centrul pieții se află statuia Het Lieverdje ce reprezintă tineretul din Amsterdam . Aici au loc târgurile de artă săptămânale,   de unde poți să cumperi orice tip de operă literară sau artistică. La puțini metri de piața Spui se află se află Beginhof ,  un loc plin de pace , liniște și spiritualitate .

Alt cartier al Amsterdamului este Jordaan ,  cunoscut ca fiind zona clasei muncitoare a orașului workingclass . Deși de-a lungul timpului a suferit mari modificări  în prezent se vede diferența față de alte cartiere  olandeze . Aici se află canalul Brouwergacht .Este format dintr-un labirint de străzi mici ce poartă nume de flori și plante . Aici s-au așezat odată refugiații francezi , în secolul al XVII-lea  și îl numeau Le Jardin , iar mai târziu devine Joordan .

Casa Ana Frank  este cel mai important obiectiv turistic , aflat alături  de cartierul Joordan ,  un loc plin de istorie  ce este vizitat de foarte mulți turiști . Acest loc a devenit celebru deoarece în timpul ocupației naziste , o fetiță ce se numea Ana , s-a ascuns împreună cu familia ei în subsolul acestei case .  Aceasta ținea un jurnal , ce a fost găsit după mai mult timp și publicat . Cartea care a fost scrisă după acest jurnal a permis lumii întregi să cunoască istoria acestor familii ce au fost obligate să se ascundă pentru a nu fi exterminate de regimul lui Hitler . Finalul este destul de trist , sunt dscoperiți după doi ani și trimeși în câmpul de concentrare ,de unde nu a supraviețuit decât tatal  . Casa Ana Frank îți permite să cunoști această istorie dramatică …

Canalele  sunt locurile reprezentative ale Amsterdamului și formează o rețea ce se întinde pe aproximativ 75 kilometri și are mai mult de o mie de poduri  . Datorită lor orașul are stilul lui propiu și poartă numele de Veneția Nordului.

Rijksmuseum  este muzeul național cel mai mare și mai faimos din Olanda . Adăpostește o colecție de artă asiatică și egipteană , dar ies în evidență frumoase picturi din secolul de aur . Veți întâlni picturi , opere ale artiștilor olandezi dintre secolele  al XV-lea și al-XVII-lea cum ar fi Rembrandt ,  Johannes Vermeer, Frans Hals sau Lucas van Leyden . Muzeul Rijksmuseum împreună cu muzeul Van  Gogh atrag cei mai mulți turiști olandezi dar și străini . În fața muzeului Rijksmuseum se află jocul interesant de litere I AM AMSTERDAM , joc ce este fotografiat de  fiecare turist ce ajunge aici . Acest joc de cuvinte   s-a transformat în emblema orașului și a fost făcut pentru publicitate .

Cu zeci de milioane de vizitatori anual , Vondelpark este cel mai mare parc din Amsterdam dar și din Olanda . Este considerat plămânul verde al orașului . În anul 1996 a fost declarat Monument Național datorită importanței sale culturale , istorice și naturale . Este locul preferat al vizitatorilor și olandezilor pentru a se plimba , a  merge cu bicicleta , a se recrea și a admira natura .