Paste la Clisura Dunarii

 

Clisura Dunarii (sau Defileul Dunarii) este cuprinsa intre Moldova Noua si Gura Vaii, partea cea mai pitoreasca constituind-o Orsova si „Cazanele Dunarii„, situate pe raza localitatilor Eselnita si Dubova. „Cazanele” sunt Impartite – venind dinspre Orsova – in Cazanele Mici (pe raza Eselnitei), in mijlocul acestora deschizandu-se pitoreasca vale a Mraconiei, dominata de bustul sapat in stanca al regelui dac Decebal, si Cazanele Mari, dincolo de Golful Dubovei, dominate de inaltimile Ciucarului Mare.

Oriunde, pe teritoriul Clisurii, te poti opri sa admiri paradisul. Pe o parte, dealuri stancoase, cu parcurile si rezervatiile naturale, cu padurile seculare protejate cu soiuri de plante si pasari unice in lume. Iar pe cealalta, firul lenes al Dunarii. Iubitorii naturii vor fi incantati de copacii si arbustii rari, de coloniile de lastuni.

• Statuia Lui Decebal:

Fiu al lui Scorillo si succesor al lui Duras-Diurpaneus, Decebal (87-106) ocupa tronul Daciei intr-un moment in care tendintele expansioniste ale Imperiului Roman, care-si stabilise durabil frontiera pe linia Dunarii, se accentuau rapid. La inceputul secolului 3, la aproape 150 de ani de la afirmarea lui Decebal, istoricul Dio Cassius ii facea urmatorul portret: „Era foarte priceput in ale razboiului si iscusit la fapta, stiind sa aleaga prilejul pentru a-l ataca pe dusman si a se retrage la timp. Abil in a intinde curse, era viteaz оn lupta, stiind a se folosi cu dibacie de o victorie si de a scapa cu bine dintr-o оnfrangere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor”. Aici a inceput constructia оn 1998 a efigiei regelui dac Decebal sub auspiciile Fundatiei Europene Iosif Constantin Dragan. Efigia se dovedeste a fi o copie fidela a chipului regelui dac Decebal si este intitulata DECEBALUS REX. Figura lui Decebal sculptata оn stanca, este asezata la varsarea raului Mraconia in Dunare si se poate vedea de pe DN 57, care leaga Eselnita de Dubova si de asemenea, poate fi vazuta de pe Dunare. Este amplasata aici ca o replica a monumentului Tabula Traiana ce se afla la cateva sute de metri in aval, pe tarmul sarbesc al Dunarii. Sculptura este inalta de 55 m si lata de 25 m.

• Tabula Traiana:

Tabula Traiana se afla pe malul sarbesc, aproape de Cazanele Mici, in dreptul fostului asezamant al satului Ogradena. Pa malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protectie. Tabula este fixata in piatra si pe ea sunt reprezentati doi delfini plutind si un vultur pe cer. Figurinele si ornamentele sunt sculptate оn relief, iar scrisul este cioplit оn piatra. Tabula Traiana a fost construita de Romani, pentru a comemora obstacolele intampinate de armata romana la trecerea Dunarii оn anul 101 e.n., tabula amintind totodata de lucrarile de anvergura efectuate de administratia romana in aceasta regiune. Dealungul timpului tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii, ea fiind ridicata deasupra lacului de acumulare odata cu construirea hidrocentralei „Portile de Fier 1”.

• Cazanele Dunarii:

Cazanele Dunarii se afla la sud-vest si nord-est de localitatea Dubova, intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului. In aceasta zona Dunarea strabate cea mai ingusta si mai grandioasa zona a Defileului Dunarii, Cazanele Mari fiind despartite de Cazanele Micide bazinetul Dubova. Prin Cazanele Dunarii se intelege portiunea de defileu cuprinsa intre gurile de varsare a raurilor Plavisevita (in sud) si Ogradena (in nord), formand o unitate geomorfologica bine individualizata. Bazinetul miocen de la Dubova imparte Cazanele Dunarii оn doua portiuni distincte: Cazanele Mari si Cazanele Mici. Intre bazinetul Dubovei si Plavisevita sunt Cazanele Mari. Cu o lungime de 3,8 km, ele sunt formate din Dealul Ciucaru Mare (318 m), ai carui pereti abrupti marginesc latura stanga a fluviului si din Dealul Stirbatul Mare (768 m) situat pe teritoriul Serbiei. Intre bazinetul Dubovei si Ogradena se afla Cazanele Mici, avand 3,6 km lungime. Ele sunt alcatuite din Dealul Ciucaru Mic (313 m) si Dealul Stirbatul Mic pe teritoriul Serbiei (626 m).

• Manastirea Mraconia:

Pe soseaua Orsova – Moldova-Noua, in Valea Mraconei din apropierea comunei Ogradena Veche, este situata o veche manastire, numita „Mracuna”. Vechiul lacas „sta” ascuns intr-un loc pitoresc in fata fostului drum Traian de pe malul sarbesc, unde se afla „Tabula Traiana”. In apropiere sunt „Cazanele Dunarii„, cea mai frumoasa si fermecatoare portiune a Dunarii. Dealungul anilor manastirea a fost cunoscuta sub diferite denumiri : manastirea din Valea Dunarii, manastirea din Valea Mracuna, manastirea de la Ogradena-Veche, manastirea de pe clisura dunarii, manastirea de la Orsova.

• Pestera Ponicova:

Pestera Ponicova, cea mai mare din intreg defileul Dunarii (galeriile insumeaza 1660 m) poate fi accesata de pe uscat sau de pe Dunare cu barca. Este accesibila si persoanelor mai putin experimentate, echipamentul putand fi unul de circumstanta. Va recomandam galeria activa (a raului Ponicova) si pe cea arhaica (sala cu Coloane a Marelui Sarpe). Pestera Gura Ponicovei prezinta mai multe niveluri de galerii, cele inferioare fiind active. Dintre galeriile fosile, cea mai spectaculoasa este Galeria Concretionara, precum si Sala Coloanelor. Aici, apa si timpul au creat stalactite si stalagmite de forme si marimi diferite, domuri si coloane, podeaua de calcita alba, gururi, perle de caverna, draperii etc. Tot in aceasta pestera au fost gasite oase de urs si de hiena de pestera, precum si de cultura halstattiana.